Calitatea spermei și motilitatea (MOT)

Sperma de la donator trebuie să fie de bună calitate pentru a oferi cea mai bună condiție prealabilă pentru o sarcină. La Cryos, puteți alege dintre mai multe opțiuni privind calitatea spermei, numite și caracteristici de motilitate sau MOT-uri.

Este posibil să fi observat deja că puteți filtra paietele de spermă în funcție de caracteristicile specifice de „motilitate” în secțiunea de Căutare de donator. La Cryos, aveți opțiunea de a comanda spermă de la donator cu motilitatea exactă (MOT) necesară pentru tratamentul dumneavoastră. Alegerea depinde de tipul de tratament, precum și de recomandarea clinicii dvs. de fertilitate. În continuare, puteți afla mai multe despre calitatea spermei, factorii care influențează calitatea și caracteristicile necesare de motilitate pentru tratamentul dumneavoastră.

Calitatea spermei și motilitatea (MOT)

Cum se evaluează calitatea spermei?

Donatorii de spermă trebuie să dispună de o calitate foarte bună a spermei pentru a fi acceptați de Cryos și, prin urmare, posibilii donatori parcurg mai multe teste înainte de a fi acceptați în calitate de donatori. 

Există mai multe modalități de evaluare a calității spermei. Când primim o probă în laboratorul nostru, analizăm concentrația spermatozoizilor dintr-o probă și capacitatea lor de mișcare. Pentru a asigura o calitate superioară a spermei, evaluăm acești parametri pentru o probă după congelare și decongelare deoarece sperma poate reacționa diferit la îngheț. Calitatea spermei este evaluată prin utilizarea unui sistem automat numit CASA (Computer Assisted Sperm Analysis - Sistem de analiză a spermei asistat de calculator) care asigură un rezultat foarte precis.

Ce poate influența calitatea spermei?

Calitatea spermei unui bărbat poate varia de-a lungul timpului și este influențată de mai mulți factori diverși. Alegerile în materie de stil de viață se numără printre cei mai importanți factori. Aspecte precum consumul de alcool, fumatul și alimentele nesănătoase pot influența negativ calitatea spermei.

Un alt factor important care poate afecta calitatea spermei este expunerea la căldură a testiculelor. Așadar, pentru a îmbunătăți calitatea spermei, un bărbat ar trebui să evite să meargă la saună, jacuzzi, solar, dar și lenjeria intimă strâmtă.

Ce reprezintă motilitatea sau MOT?

Motilitatea, denumită și MOT, este unul dintre parametrii care ne ajută să măsuram calitatea spermei. MOT reprezintă cantitatea de celule spermatice active per mililitru de spermă. Astfel, sperma MOT20 conține cel puțin 20 de milioane de celule spermatice active per mililitru de spermă.

Cele mai multe paiete de spermă Cryos conțin 0,5 mililitri de spermă. Prin urmare, dacă cumpărați o paietă de spermă MOT20, veți primi cel puțin 10 milioane de celule spermatice active după decongelare. Unele paiete conțin 0,4 mililitri de spermă și includ o reducere de 20%. 

La Cryos, puteți comanda paiete de spermă de MOT5, MOT10, MOT20 și MOT30+. Acest lucru vă oferă posibilitatea de a alege calitatea exactă necesară pentru tratamentul dvs. de fertilitate.

Ce tip de MOT ar trebui să aleg pentru tratamentul meu de fertilitate?

Tipul de paietă de spermă pe care ar trebui să-l comandați depinde de tipul de tratament de fertilitate și de recomandarea clinicii dvs. de fertilitate. Vă rugăm să discutați cu clinica dvs. despre MOT. Cu toate acestea, vă propunem o serie de recomandări generale atunci când alegeți tipul de MOT.

Dacă veți urma un tratament IUI, vă recomandăm să utilizați 1 paietă MOT10 IUI per tratament. De asemenea, puteți utiliza o paietă de spermă cu MOT mai mare sau mai mic.

Dacă veți urma un tratament FIV sau ICSI, vă recomandăm să utilizați 1 paietă MOT5 IUI . Cu toate acestea, paietele de spermă cu MOT-ul mai mare pot fi, de asemenea, utilizate în acest scop.

Dacă veți urma un tratament ICI, vă recomandăm să utilizați 2 paiete MOT10 sau 2 paiete ICI MOT20 sau mai multe per tratament. Paietele IUI pot fi, de asemenea, utilizate.

Aflați mai multe despre paietele ICI sau IUI aici sau despre cât de multă spermă de la donator trebuie să comandați aici.